Zöld spárga magyar termelőtől

+36706246020
HÁZHOZ RENDELEK

Zöldség és gyümölcs kiszállítás magánszemélyeknek, irodáknak

HÁZHOZ RENDELEK
LÉPJÜNK KAPCSOLATBA

Zöldség és gyümölcs nagykereskedelem üzleteknek

LÉPJÜNK KAPCSOLATBA
×
Kérje ajánlatunkat
Név
Telefonszám
Email cím
Üzenet

Magyar termelői zöld spárga

Itt a spárgaszezon! Perjesi Tibor mezőtúri termelőtől érkezik hozzánk a zöld spárga!

Miért fontos spárgát fogyasztani?

Zöld spárga

A spárga zárt fejű hajtásait sípjait fogyasztjuk. Szedési ideje április első napjaitól június közepéig tart.

A spárga  nem tartozik a hizlaló ételek közé. Viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, de gazdag emészthető rostokban B- és C-vitaminban, aminosavakban. A spárga évelő növény, telepítés után 15-20 évig képes teremni.

 

A spárga története

A spárgát az emberiség évezredek óta fogyasztja és néhány évszázad óta termeszti is. 

A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos, és mindkét kontinensen zömmel tenger- és folyópartokon él. Már az óegyiptomiak és az ógörögök is ismerték, utóbbiaktól származik mai neve is: az "asparagos" szó ugyanis görögül fiatal hajtást, nyelet jelent. Első írásos nyoma Hippokratész munkájában lelhető föl az i. e. 460–370 körüli időből. Az ókorban a spárgát főként gyógyhatása miatt tartották becsben, kevésbé volt mindennapi eledel. Ételalapanyagként a rómaiak kezdték használni, amiről a fennmaradt termesztési útmutató tanúskodik. Már akkor kedvelt előétel volt és az olasz gasztronómiában a mai napig előkelő helyen áll. 

 

Európában a spárga tudatos termesztése több évszázados múltra tekint vissza, a keresztes hadjáratokból visszatérők is hoztak magukkal spárgamagokat. A 16-17.századtól kezdve jelent meg mint termesztett kerti növény. Üzemi méretű termesztése az egyes földrészeken alig több mint 100 éve kezdődött el. A spárga, területét illetően, nem mondható jelentős zöldségnövénynek, de Európa egyes országaiban igen kedvelt.

 

Magyaroroszágon hasonlóan a többi európai országokhoz már a 15–16. században ismerték, de a 20. század elejéig a spárga csak a főúri kertek növénye volt. Üzemi termesztése az 1920-as években alakult ki. A jó exportlehetőség következtében mára a spárga hazai termőterülete megközelíti a 2000 hektárt.

 

A spárga felhasználása és jótékony hatásai

Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatók. Színe alapján megkülönböztetünk halványított (fehér), lila és zöld spárgát.

 

A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminokban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszpiriginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória található. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van.

 

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat és káliumot, nátriumtartalma viszont alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot és molibdént tartalmaz. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin mint a fehér spárgában, ezért táplálékként is értékesebb.

 

A spárga gyógyhatása

Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére. 

 

Rendelj spárgát online és mi kiszállítjuk neked! Zöldség házhozszállítás webshopunkban sok további friss árut is találsz. 

Kapcsolódó cikkek:

Görögdinnye félbe vágva

GROENK hírek, ajánlatok

Ezért fogyaszd a nyár kedvencét, a görögdinnyét!

2020-07-28

Régen gyógynövényként tartották számon, hiszen magas vízrtalama miatt rendkívül jó vízhajtó és tisztító. Táplálkozási értéke könnyű emészthetőségében, a gyomor- és bélműködést serkentő és vízhajtó hatásában rejlik.   Ismerd meg a görögdinnyét és tudd meg, mi honnan szerezzük be!

Balaton térkép

GROENK hírek, ajánlatok

Rendeld meg online és mi házhoz visszük a Balatonon is!

2020-06-06

Segítünk a Balatonon is, egész évben! Ne a bevásárlással tötsd az időd, rendeld meg online és mi egész évben kiszállítjuk a Balaton északi és déli partján is, a főút melletti településekre.     

Balaton

GROENK hírek, ajánlatok

Vedd át rendelésed budaörsi raktárunkban, ha a Balatonra tartasz!

2020-05-09

Rendeld meg online és vedd fel az élelmiszer csomagod budaörsi raktárunkban, úton a Balatonra! Átvételi pontot alakítottuk ki Budaörsön a raktárunkban, hogy még kényelmesebb legyen a balatoni nyaralásod és ne kelljen a bevásárlással bajlódnod.  

Friss zöldséget és gyümölcsöt szállítunk magánszemélyeknek, üzleteknek, cégeknek, irodáknak Budapesten és az agglomerációban. Rendelj online zöldséget és gyümölcsöt, klikkelj a HÁZHOZ RENDELEK menüpontra!
Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient