Groenk

0 termék - 0 Ft

Sonkalexikon - amit a legjobb sonkákról tudni érdemes

Mit kell tudni a világ legnépszerűbb és legjobb sonkáiról?

 

A pármai sonka, a san daniele sonka, a serrano sonka és az iberico sonka. 

Sonkalexikon - amit a legjobb sonkákról tudni érdemes

A 4 sonka – ha nagyon egyszerűen akarom összefoglalni, származási helyükben különbözik egymástól. Most biztosan felszisszennek a sonkaszakértők, de én így jegyeztem meg, ehhez kötöm.  

 

De menjünk kicsit mélyebbre. 

 

Mind a 4 sonkafajtához a sertés hátsó lábát használják fel, az érlelés során csak tengeri sót adnak hozzá, közepes méretűt. A pármai sonka (Prosciutto di Parma) és a san daniele sonka (Prosciutto di San Daniele) Olaszországból, a serrano sonka (Jamon Serrano) és az iberico sonka (Jamon Iberico) pedig Spanyolországból származik – pontosabban ezen két ország két-két régiójából.

 

Hogyan érlelik a sonkát? 

A sonka érlelése:

 

A sonkákat egymásra rakják és besózzák őket tengeri sóval. Hagyományosan ahány kiló a sonka, annyi napig hagyják a sóban, ez kb. 6-15 nap.

Ezután hideg helyen szárítják kb. 45-65 napig, hogy a só a belső részeket is elérje.

Ezt követi a meleg vizes mosás: a sonkákat meleg vízzel lemossák és jól átkefélik, hogy ne maradjon a külső részén só.

Majd sonkaszárítóba viszik, ahol különböző hőmérséklet ingadozások és szellőztetési viszonyok között tartják 6-9 hónapig.

A szárítás után jön az érlelés. A sonkát egy speciális helyen, általában pincében 6-19 hónapig készre érlelik.

 

Miért olyan drága a sonka?

Most már érhető, miért olyan „drága” a jó minőségű sonka: nagyon fontos a jó alapanyag, nagyon sok kézi munka van a sonkakészítéssel, ráadásul nagyon sokáig tart az elkészítése. 

 

PÁRMAI SONKA – PROSCIUTTO DI PARMA

 

Eredetvédett, DOP jelölésű sonka. 

Származási helye Olaszország Emilia-Romagna tartománya, azon belül is Parma, a Via Emilia és az Appennino határai zárják körül a készítési területet. 

A pármai sonka származási helye

Sertéscomb és szigorúan tengeri só kell az elkészítéshez, egy sonka átlagsúlya 10kg, érlelési ideje 10 hónap.

A pármai sonka ízét a Ligúr-tengeri levegő teszi igazán egyedivé, ezáltal lesz édeskés ízű a sonka. 

A pármai sonka a tengeri levegő hatására nem szárad ki annyira, ráadásul a nedvesebb környezet lassabb érlelési folyamatot biztosít.

Pármai sonka rendelés online, a proscitto di parma fajtát keresd a sonkák között!

Ezzel szemben a San Daniele sonka sokkal szárazabb. Nézzük, miért is.

 

SAN DANIELE SONKA – PROSCIUTTO DI SAN DANIELE

Eredetvédett, DOP jelölésű sonka, mely származási helye Észak-Olaszország Friulli tartománya, azon belül is San Daniele városa.

Minőségi sertéscomb és szigorúan tengeri só felhasználásával készül.

Egy sonka átlagsúlya 13kg, érlelési ideje 13 hónap. 

A sertéscomb lábban végződik, a San Daniele sonkában a lábon még a köröm is megtalálható. Ennek oka, hogy jobban lezárja a sonkát és lassítsa a száradási folyamatot és jobban megtartsa a sonka a nedvességét. Mivel az észak-olasz helyekben érlelik, a száraz levegő hatására gyorsabban szárad. 

A San Daniele sonka származási helye.

A San Daniele sonka egy jóval szárazabb sonka, mint például a pármai, ezért ezt csak hegyi, szárazabb levegő érheti, ami gyorsabb érlelést garantál a terméknek – főleg a súlyához képest.

San Daniele sonka rendelés – keresd a Prosciutto di San Daniele sonkát a felvágottak között!

 

ÉRDEKESSÉG: 

Ha tehát egymás mellé tesszük a két ugyanolyan érlelési idejű sonkát, a San Daniele szárazabbnak és érleltebbnek fog tűnni.

 

 

Nézzük a két spanyol sonkát.... Jamon Serrano és Jamon Iberico.

 

Spanyolország két világhíres sonkája. A Jamon Serrano, azaz a hegyvidéki sonka a sonka előállítás 90%-át teszi ki. A Jamon Iberico, az iberico sertésből, vagy fekete sertésből készült sonka a termelés csupán 10%-a. Tulajdonkképpen a sertés fajtájától függően hívják a védett eredetű spanyol sonkát jamón serrano-nak vagy  jamón ibérico-nak. 

 

SERRANO SONKA – JAMON SERRANO

 

A hegy sonkája. Miért is?

A jamón serrano vagy jamón blanco az általunk is jól ismert fehér sertésből származik, amit zárt térben hizlalnak. A serrano elnevezés tulajdonképpen a sierra-ra, azaz a hegyvidékre utal, ahol a legideálisabbak a szárítás feltételei. 

 

A serrano minőségi kategóriáit – a jamon ibericoval szemben- nem a sertés táplálkozása, hanem a sonka érlelésének hosszúsága szabja meg. Ezek alapján a következő minőségi besorolásai vannak:

 

  • Jamón Serrano de Bodega: 9-12 hónapos érlelés
  • Jamón Serrano de Reserva: 12-15 hónapos érlelés
  • Jamón Serrano de Gran reserva: több mint 15 hónapig érlelik

 

A spanyol sonkák csupán 10%-a iberico, ez a sonka a különleges fekete sertés combjából készül.

 

IBERICO SONKA – JAMON IBERICO

 

A serranonál jóval drágább, magasabb presztízsű Ibérico sonka az Ibériai-félszigeten honos, úgynevezett feketelábú (credo iberico) sertésből készül.

Iberico sertés

A fekete sertést hagyományosan szabadon tartották és makkoltatták a tölgyfákkal tarkított ligetes legelőkön, ami ma is a legjobb minőségű sonka feltétele. Mivel hagyományosan szabadtartásúak, jóval többet mozognak, ezért jóval izmosabbak, mint a nagyüzemi körülmények között tartott sertések. Zsírjuk lágy, olyan, mintha olívaolajat ennénk, íze pedig édeskés, enyhén diós.

 

Többféle minőségi kategóriája van, ráadásul az elfogyasztott tápláléka alapján kerül kategorizálásra a sonka. 

 

A következő kategóriái lehetnek: 

 

  • Jamón Ibérico de Cebo: Hízlaldában nevelkedett és takarmánnyal etették.
  • Jamón Ibérico de Cebo Campo: Itt már szabadon van tartva a fás legelőn, és táplálékában a takarmány mellett sokféle réti növény is van.
  • Jamón Ibérico de Recebo: Itt is szabadon tartják, aminek időszakában már makkhoz is hozzájut, de az ideális súly eléréséhez, levágása előtt még takarmányt kap.
  • Jamón Ibérico de Bellota: A legnemesebb sonka, ahol  a szabadon tartott állat a levágásig makkot eszik, és így húsa a legjobb minőségű lesz.

 

Sonka fogyasztási tipp – így fogyaszd a sonkát, hogy a legjobb ízélményt hozd ki!

A sonkát fogyasztás előtt fél órával vedd ki a hűtőből, szobahőmérsékleten a legfinomabb!

 

Tudtad?

A sonkamesterek lócsonttal szokták megszúrni a sonkát azokon a helyeken, ahol bent maradhat a vér. 

A legfontosabb a sonkánál, hogy nem szabad, hogy sertés ízű maradjon a sonka. Ezért sem egyszerű a sonkaérlelés és sonkakészítés, és ezért kerül jóval többe egy igazán jó minőségű sonka. 

 

Sonka rendelés. Pármai sonka rendelés. San Deniele sonak rendelés. Serrano sonka rendelés.

Forgalmazott márkák

a nálunk elérhető termékek kiválasztásánál egy dolog vezérel minket: jót enni! a lehető legfinomabb hozzávalókat és ínyencségeket válogattuk össze neked magyar és külföldi beszállítóktól és termelőktől. büszkék vagyunk partereinkre!


Vélemények, referenciák

köszönjük a szép szavakat, nagyon sok energiát adtok nekünk nap mint nap. igyekszünk folyamatosan fejlődni és újabb és újabb finomsággal bővülni.

precíz, gondos, szép

Kedves Csapat! Egyszerűen odáig vagyok meg vissza, ahogyan csomagoljátok a ládába a rendelést: precíz, gondos, helykihasználásból is ötös és szép, már ránézni is jó!  Szóval újfent köszönöm, arról nem beszélve, hogy az áru is mindig tökéletes. Üdv: Zsuzsa

rövid határidővel és megbízhatóak vagytok

Kedves Emese és Balázs! Nagyon örülök, hogy Rátok találtam! Gratulálok a gyors és rugalmas váltáshoz, és köszönöm a munkátokat!  Nagy segítség, hogy szép árut hoztok, megfizethetően,  rövid határidővel, és megbízhatóak vagytok. További  jó munkát, és a következő szállítmányig is. Köszönöm, Ágnes

máskor is tőletek fogok vásárolni

Csodálatos az áru, amit kaptam. Nagyon meg vagyok elégedve mindennel. Máskor is tőletek fogunk vásárolni és ajánlani is foglak titeket, mert ha a piacra mentem volna, én is ilyen árut válogattam volna magamnak. Eszter

fantasztikus tökéletes szállítmány

Kedves Groenk! Csak köszönetet szeretnék mondani a fantasztikus tökéletes szállítmányért! Minden gyönyörű és fantasztikusan kedves szállítokkal érkezett, hozzánk és nagymamámhoz is (oda is rendeltünk). Megkönnyeztem a gyönyörű nagy petrezselymet. Szóval nagyon nagyon nagyon köszönjük! A legjobb, hogy vagytok mindig, de főleg most! Kitartást és egészséget kívánok, Marianna

szép termékek, színvonalas kiszolgálás

Ígéretük szerint időben megérkezett a megrendelt szállítmány, gyönyörűen összekészítve, szép termékek, színvonalas kiszolgálás, mindenkinek ajánlani fogom. Köszönjük szépen!

Groenk

Élelmiszer házhozszállítás Budapesten, az agglomerációban, a Velence-tónál, Székesfehérváron és a Balatonon.

iratkozz fel hírlevelünkre!

Klikkelj, töltsd ki az űrlapot és nézd meg az inboxodat.


FELIRATKOZOM
Közösségi média

Itt is elérsz minket!


TERMÉKEINK
INFORMÁCIÓ
PROFILOM
KAPCSOLAT

+36 70 624 6020

sales@groenk.com

X

Kosarad

Groenk Megvásárolom