Egészséges sárgabarack a céges gyümölcskosarakban

+36706246020
HÁZHOZ RENDELEK

Zöldség és gyümölcs kiszállítás magánszemélyeknek, irodáknak

HÁZHOZ RENDELEK
LÉPJÜNK KAPCSOLATBA

Zöldség és gyümölcs nagykereskedelem üzleteknek

LÉPJÜNK KAPCSOLATBA
×
Kérje ajánlatunkat
Név
Telefonszám
Email cím
Üzenet

Itt a sárgabarack szezon!

A sárgabarack június végétől augusztus végéig terem Magyarországon, ezért is kerül mindig ilyenkor a cégeknek szállított gyümölcskosarakba a sárgabarack. 

Sárgabarack a céges gyümölcskosarakban

A sárgabarack, rózsa- vagy kajszibarack vastagabb húsú csonthéjas gyümölcs. Érett gyümölcsének héja narancssárga, a nap érte fele lilás piros, olykor pöttyökkel tarkított, de ez semmit nem vesz el az ízélményből. Gyümölcsének húsa éretlenül zöldes színű és kemény, éretten krémesen puha, leveses, édes.

 

Céges gyümölcskosarakba, gyümölcs házhozszállítás esetén próbálunk közepesen érett sárgabarackot küldeni, amely könnyebben szállítható mint a már teljesen beérett, puha gyümölcs és már ízletes is. A céges rendeléseknél fontos figyelembe venni, hogy mivel a barack utánérő gyümölcs, nagyon hamar bepuhul még a közepesen kemény is, úgyhogy ne ijedjünk meg, ha nem a legpuhább gyümölcs érkezik, ennek oka, hogy szeretnénk minél jobb minőségű árut kiszállítani azoknak, akik tőlünk rendelik a gyümölcsöt az irodába.

 

Mikor terem a sárgabarack Magyarországon?


A különböző fajták június végétől augusztus közepéig teremnek. A sárgabarackfajták egy-egy régióra jellemzőek.

 

Ha még nem próbálta ki a gyümölcs házhozszállítást, kezdje velünk! Cégeknek, irodáknak is szállítunk gyümölcsöt akár heti többszöri alkalommal is. Ügyfeleink közös számos vezető cég megtalálható.

 

A sárgabarack eredete

 

A sárgabarackról érdemes tudni, hogy négyezer évvel ezelőtt Kínából és Észak-Indiából - minden bizonnyal a híres Selyemúton - jutott el előbb Közép-Ázsiába, majd a Római Császárság területére. Termesztése Európában igazán a hódítások után a XVIII. században terjedt el.

Melegkedvelő, tőlünk északabbra nem igen él meg. Míg a II. világháború előtt Magyarország összes gyümölcstermésének hatodát adta, mára visszaszorult a termesztése, de a bejegyzés végén a magyar termelési mutatókat is bemutatjuk, egyelőre aggodalomra semmi ok.

Érdekes, hogy a Kína és Pakisztán határán élő hunza népcsoport tagjai állítólag az általuk kedvelt kajszibaracknak köszönhetik matuzsálemi életkorukat és jó egészségüket. Ez az egyetlen megtermő gyümölcsük és joggal tartják nagy becsben. Az aszalt gyümölccsel édesítenek, főzőolajukat a barack édes magjából hideg préseléssel nyerik, a magbél szárított pora pedig univerzális gyógyszernek számít. Ha vitamin- és antioxidáns tartalmát tekintjük, ez nem is olyan meglepő.

 

 

sargabarack-informacio

 

A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz, mintegy 85 százalék, szénhidrát-tartalma 8,5 százalék körüli, kevés 1 százaléknyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal azaz egy átlagos méretű sárgabarackban kb. 30 kcal van.

 

A sárgabarack 12 pozitív élettani hatása: 

 • Nem csak a sejtek energia tartalmát, de élettartalmát is növeli.
 • A vérképzést elősegíti és képes csökkenti az asztmás jellegű panaszokat.
 • Kiemelkedően magas benne az A-, C-, B1-, B2-, B17-vitamin. Emellett még béta-karotint, káliumot, kalciumot, foszfort és ként is tartalmaz.
 • Káluimtartalma kiemelkedően magas (315 mg/100 g), s vasban, rézben és nyomelemekben is gazdag.
 • Kén tartalma jótékony hatással van a bőrünkre, mert simává és fiatalossá alakítja.
 • A sárgabarackkal megerősíthetjük immunrendszerünket.
 • Fontos szerepet tölt be a szövetek és a csontok újjáépítésében.
 • Az illatos, üdítő sárgabarack egyike A-provitaminban, azaz karotinban leggazdagabb gyümölcseinknek: 100 gramm sárgabarack 1,5-3 mg-ot rejt magában, ami gyakorlatilag napi szükségletünk 50 százalékát fedezi.
 • Nagy szerepet játszik a különféle vírusok és baktériumok fertőzéseinek a leküzdésében, semlegesítésében.
 • Nagyon erős antioxidáns hatása van, ami meggátolja a rákos sejtek kialakulását.
 • A sárgabarack aszalt formában segít a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek kialakulását is meggátolja. Figyeljünk majd, mert aszalt változata arányaiban több kalóriát tartalmaz.
 • A sárgabarack pektintartalma kiemelkedően magas. A pektinek a gyümölcs érése során átalakulnak, a gyümölcs húsának állaga is ezzel a folyamattal párhuzamosan változik.

Érdekes mindezt így egyben látni…

 

 

A sárgabarack fontos szezonális gyümölcse a céges gyümölcskosarainknak, ezért lényeges megérteni, milyen a hazai termés.

 

 

További információk a sárgabarack terméséről

 

A sárgabarackfa 4-7 m magasra nő és akár 90 évig is elél, évente átlagosan 100-120 kilónyi gyümölcsöt terem. Kora tavasszal, lombfakadás előtt általában fehéren virágzik, amikor a fagyok még kárt tehetnek benne. Kerekded, illetve szív alakú, hegyes csúcsú levelei sötétzöldek, fényesek. Viszonylag könnyen kezelhető, hálás fa, amely nem minden évben terem egyenletesen.

A bő termésű évben ugyanarról a fáról kisebb, savanykásabb barack szüretelhető, a következő évben pedig a kevés virágból nagyobb, zamatosabb gyümölcsök fejlődnek. A nagyobb és színesebb, valamint egyazon fáról a korábban érő és szedett gyümölcsök nagyobb cukortartalmúak.

 

 

Milyen volt a sárgabarack termés Magyarországon 2019-ben?

 

 

Nincs okunk panaszra, jó a termés, ezért bőven tudunk rakni sárgabarackot is a cégeknek szállított gyümölcskosarakba.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint az idén jó termésre számítanak a termesztők a tavalyi nagyon rossz év után.

 

Az országban a termőterület az utóbbi években enyhén, de folyamatosan nő, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében. Jelenleg mintegy 5777 hektáron folyik a termesztés, amiről az előzetes termésbecslés alapján az idén körülbelül 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol csaknem 1500 hektár ültetvény található. Nagyobb termesztőterületek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.

 

A NAK közleménye szerint az elmúlt években átlagosan 24 ezer tonnányi volt az éves termésmennyiség, tavaly viszont ennél jóval rosszabb, kevesebb, mint 10 ezer tonna.

 

Érdekes, hogy a termés csupán 30 százalékát értékesítik a frisspiacon, azaz kerül direkt fogyaszásra például a munkahelyeken az irodai gyümölcskosarakban.

70 százalékát a feldolgozóipar használja fel, főként lekvár és befőtt készül belőle.

 

Az országon belüli fogyasztás növekedése mellett a magyar kajszi egyre keresettebb külföldön is, évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exporttermékeknek. A NAK jelentésben található az is, hogy az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli volt a kivitel friss kajsziból, a célpiacok Ausztria és Németország voltak.

 

A jelentés szerint fontos lenne a magyarországi viszonyok közé való, hazai előállítású új fajták bevezetése is, reagálva az éghajlatváltozásra és a csökkenő növényvédőszer-kínálatra, valamint szükség lenne a kajszibarack esetében is a betegségrezisztens, toleráns fajták nagyobb arányú használatára.

(forrás: NAK, index.hu)

 

 

 

Ha Ön is elgondolkozott már azon, hogy rendszeresen rendelne gyümölcsöt az irodába, tekintse meg fix gyümölcskosár ajánlatunkat vagy kérje egyedi ajánlatunkat az alábbi űrlap kitöltésével. 

Ajánlatkérés irodai gyümölcskosárra

Cég neve:

Telefonszám:

Email cím:

Kiszállítási cím:

Létszám:

Kiszállítás ideális időpontja:

Rendelkezésre álló összeg (amennyiben van ilyen kritérium):

Egyéb megjegyzés:

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Balaton

GROENK hírek, ajánlatok

Vedd át rendelésed budaörsi raktárunkban, ha a Balatonra tartasz!

2020-05-09

Rendeld meg online és vedd fel az élelmiszer csomagod budaörsi raktárunkban, úton a Balatonra! Átvételi pontot alakítottuk ki Budaörsön a raktárunkban, hogy még kényelmesebb legyen a balatoni nyaralásod és ne kelljen a bevásárlással bajlódnod.  

Banán

GROENK hírek, ajánlatok

Érett vagy éretlen banán?

2020-05-08

Érett vagy éretlen banánt fogyasszunk? Tudj meg mindent a három legnépszerűbb gyümölcs egyikéről, a banánról!

Zöld spárga

GROENK hírek, ajánlatok

Magyar termelői zöld spárga

2020-04-17

Itt a spárgaszezon! Perjesi Tibor mezőtúri termelőtől érkezik hozzánk a zöld spárga! Miért fontos spárgát fogyasztani?

Friss zöldséget és gyümölcsöt szállítunk magánszemélyeknek, üzleteknek, cégeknek, irodáknak Budapesten és az agglomerációban. Rendelj online zöldséget és gyümölcsöt, klikkelj a HÁZHOZ RENDELEK menüpontra!
Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient