Groenk

0 termék - 0 Ft

Itt a sárgabarack szezon!

A magyarok között népszerű sárgabarack június végétől augusztus végéig terem Magyarországon, már házhozszállítással online rendelhető a webshopban!

A sárgabarack, rózsa- vagy kajszibarack vastagabb húsú csonthéjas gyümölcs. Érett gyümölcsének héja narancssárga, a nap érte fele lilás piros, olykor pöttyökkel tarkított, de ez semmit nem vesz el az ízélményből. Gyümölcsének húsa éretlenül zöldes színű és kemény, éretten krémesen puha, leveses, édes.

 

Céges gyümölcskosarakba, gyümölcs házhozszállítás esetén próbálunk közepesen érett sárgabarackot küldeni, amely könnyebben szállítható mint a már teljesen beérett, puha gyümölcs és már ízletes is. A házhozszállításnál fontos figyelembe venni, hogy mivel a barack utánérő gyümölcs, nagyon hamar bepuhul még a közepesen kemény is, úgyhogy ne ijedjünk meg, ha nem a legpuhább gyümölcs érkezik, ennek oka, hogy szeretnénk minél jobb minőségű árut kiszállítani azoknak, akik tőlünk rendelik házhoz a gyümölcsöt.

 

Mikor terem a sárgabarack Magyarországon?


A különböző fajták június végétől augusztus közepéig teremnek. A sárgabarackfajták egy-egy régióra jellemzőek.

 

A sárgabarack eredete

 

A sárgabarackról érdemes tudni, hogy négyezer évvel ezelőtt Kínából és Észak-Indiából - minden bizonnyal a híres Selyemúton - jutott el előbb Közép-Ázsiába, majd a Római Császárság területére. Termesztése Európában igazán a hódítások után a XVIII. században terjedt el.

Melegkedvelő, tőlünk északabbra nem igen él meg. Míg a II. világháború előtt Magyarország összes gyümölcstermésének hatodát adta, mára visszaszorult a termesztése, de a bejegyzés végén a magyar termelési mutatókat is bemutatjuk, egyelőre aggodalomra semmi ok.

Érdekes, hogy a Kína és Pakisztán határán élő hunza népcsoport tagjai állítólag az általuk kedvelt kajszibaracknak köszönhetik matuzsálemi életkorukat és jó egészségüket. Ez az egyetlen megtermő gyümölcsük és joggal tartják nagy becsben. Az aszalt gyümölccsel édesítenek, főzőolajukat a barack édes magjából hideg préseléssel nyerik, a magbél szárított pora pedig univerzális gyógyszernek számít. Ha vitamin- és antioxidáns tartalmát tekintjük, ez nem is olyan meglepő.

 

 

 

A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz, mintegy 85%, szénhidrát-tartalma 8,5% körüli, kevés 1% fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal azaz egy átlagos méretű sárgabarackban kb. 30 kcal van.

 

A sárgabarack 12 pozitív élettani hatása: 

 • Nem csak a sejtek energia tartalmát, de élettartalmát is növeli.
 • A vérképzést elősegíti és képes csökkenti az asztmás jellegű panaszokat.
 • Kiemelkedően magas benne az A-, C-, B1-, B2-, B17-vitamin. Emellett még béta-karotint, káliumot, kalciumot, foszfort és ként is tartalmaz.
 • Káluimtartalma kiemelkedően magas (315 mg/100 g), s vasban, rézben és nyomelemekben is gazdag.
 • Kén tartalma jótékony hatással van a bőrünkre, mert simává és fiatalossá alakítja.
 • A sárgabarackkal megerősíthetjük immunrendszerünket.
 • Fontos szerepet tölt be a szövetek és a csontok újjáépítésében.
 • Az illatos, üdítő sárgabarack egyike A-provitaminban, azaz karotinban leggazdagabb gyümölcseinknek: 100 gramm sárgabarack 1,5-3 mg-ot rejt magában, ami gyakorlatilag napi szükségletünk 50 százalékát fedezi.
 • Nagy szerepet játszik a különféle vírusok és baktériumok fertőzéseinek a leküzdésében, semlegesítésében.
 • Nagyon erős antioxidáns hatása van, ami meggátolja a rákos sejtek kialakulását.
 • A sárgabarack aszalt formában segít a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek kialakulását is meggátolja. Figyeljünk majd, mert aszalt változata arányaiban több kalóriát tartalmaz.
 • A sárgabarack pektintartalma kiemelkedően magas. A pektinek a gyümölcs érése során átalakulnak, a gyümölcs húsának állaga is ezzel a folyamattal párhuzamosan változik.

Érdekes mindezt így egyben látni…

 

 

A sárgabarack fontos szezonális gyümölcs Magyarországon, ezért lényeges megérteni, milyen a hazai termés.

 

 

 

További információk a sárgabarack terméséről

 

A sárgabarackfa 4-7 m magasra nő és akár 90 évig is elél, évente átlagosan 100-120 kilónyi gyümölcsöt terem. Kora tavasszal, lombfakadás előtt általában fehéren virágzik, amikor a fagyok még kárt tehetnek benne. Kerekded, illetve szív alakú, hegyes csúcsú levelei sötétzöldek, fényesek. Viszonylag könnyen kezelhető, hálás fa, amely nem minden évben terem egyenletesen.

A bő termésű évben ugyanarról a fáról kisebb, savanykásabb barack szüretelhető, a következő évben pedig a kevés virágból nagyobb, zamatosabb gyümölcsök fejlődnek. A nagyobb és színesebb, valamint egyazon fáról a korábban érő és szedett gyümölcsök nagyobb cukortartalmúak.

 

Magyarországon a termőterület az utóbbi években enyhén, de folyamatosan nő, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében. Jelenleg kb. 5800 hektáron folyik a termesztés, amiről kb. 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol csaknem 1500 hektár ültetvény található. Nagyobb termesztőterületek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.

 

Tudtad, hogy a termés csupán 30%-át értékesítik a frisspiacon, azaz kerül direkt fogyaszásra? Képzeld, 70%-át a feldolgozóipar használja fel, főként lekvár és befőtt készül belőle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forgalmazott márkák

a nálunk elérhető termékek kiválasztásánál egy dolog vezérel minket: jót enni! a lehető legfinomabb hozzávalókat és ínyencségeket válogattuk össze neked magyar és külföldi beszállítóktól és termelőktől. büszkék vagyunk partereinkre!


Vélemények, referenciák

köszönjük a szép szavakat, nagyon sok energiát adtok nekünk nap mint nap. igyekszünk folyamatosan fejlődni és újabb és újabb finomsággal bővülni.

precíz, gondos, szép

Kedves Csapat! Egyszerűen odáig vagyok meg vissza, ahogyan csomagoljátok a ládába a rendelést: precíz, gondos, helykihasználásból is ötös és szép, már ránézni is jó!  Szóval újfent köszönöm, arról nem beszélve, hogy az áru is mindig tökéletes. Üdv: Zsuzsa

rövid határidővel és megbízhatóak vagytok

Kedves Emese és Balázs! Nagyon örülök, hogy Rátok találtam! Gratulálok a gyors és rugalmas váltáshoz, és köszönöm a munkátokat!  Nagy segítség, hogy szép árut hoztok, megfizethetően,  rövid határidővel, és megbízhatóak vagytok. További  jó munkát, és a következő szállítmányig is. Köszönöm, Ágnes

máskor is tőletek fogok vásárolni

Csodálatos az áru, amit kaptam. Nagyon meg vagyok elégedve mindennel. Máskor is tőletek fogunk vásárolni és ajánlani is foglak titeket, mert ha a piacra mentem volna, én is ilyen árut válogattam volna magamnak. Eszter

fantasztikus tökéletes szállítmány

Kedves Groenk! Csak köszönetet szeretnék mondani a fantasztikus tökéletes szállítmányért! Minden gyönyörű és fantasztikusan kedves szállítokkal érkezett, hozzánk és nagymamámhoz is (oda is rendeltünk). Megkönnyeztem a gyönyörű nagy petrezselymet. Szóval nagyon nagyon nagyon köszönjük! A legjobb, hogy vagytok mindig, de főleg most! Kitartást és egészséget kívánok, Marianna

szép termékek, színvonalas kiszolgálás

Ígéretük szerint időben megérkezett a megrendelt szállítmány, gyönyörűen összekészítve, szép termékek, színvonalas kiszolgálás, mindenkinek ajánlani fogom. Köszönjük szépen!

Groenk

Élelmiszer házhozszállítás Budapesten, az agglomerációban, a Velence-tónál, Székesfehérváron és a Balatonon.

iratkozz fel hírlevelünkre!

Klikkelj, töltsd ki az űrlapot és nézd meg az inboxodat.


FELIRATKOZOM
Közösségi média

Itt is elérsz minket!


TERMÉKEINK
INFORMÁCIÓ
PROFILOM
KAPCSOLAT

+36 70 624 6020

sales@groenk.com

X

Kosarad

Groenk Megvásárolom