Groenk

0 termék - 0 Ft

A mangalicáról

Tudd meg, miért különleges mangalica sertés húsa és zsírja, ismerd meg mangalica tenyésztő partnereinket és hogy honnan érkeznek hozzánk a díjnyertes termékek. Ismerd meg a megyaszói  Harangod Hús mangalica termékeket és a spanyol Monte Nevado sonkagyárat.

A mangalicáról

A mangalica termékeinkről gyerekkorom jut eszembe, nagyszüleimnél minden évben háromszor vágtunk disznót. Bár órákig kavartuk a zsírt az üstben, hogy tepertő legyen, soha nem volt a kedvencem még a friss tepertő sem. Most viszont minden túlzás nélkül mondom, hogy a Tokaj Vicinitas mangalica tepertőkrém a kedvencem lett, kenyérre kenve vagy akár egy kis paradicsommal, újhagymával fogyasztva is mennyei. 

 

Ha nem ismered a mangalica történetét, nincs elég információd arról, miért egészségesebb a mangalica húsa, mint a hagyományos sertésé, olvasd tovább – és tudd meg, milyen csúcsminőségű mangalica termékeket találsz a webshopunkban.

 

Mit kell tudni a mangalicák történetéről? Mióta ilyen népszerű a mangalica húsa?

 

A mangalica sertés Európa egyik legősibb disznófajtája, eredete az 1830-as évekig nyúlik vissza. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején József nádor sertések keresztezésével hozta létre a mangalicát, mely eleinte a Habsburg császári ház számára volt fenntartva, ám ízének köszönhetően rendkívül népszerű és kedvelt lett: a 19. század végére Európa legjelentősebb fajtájává vált. 

 

I. Ferenc József császár 3 millió egyedet számláló állománnyal rendelkezett, az akkori sertéskiállítások valamennyi díját megnyerte. A fajta legvirágzóbb időszakát 1850 és 1950 között élte. 

 

A nagy változás 1950-es években jött, ugyanis a modern tudomány akkor amellett foglalt állást, hogy a telített zsíroknak egészségkárosító hatásuk van: a szalonnát károsnak nyilvánították, és a mangalica tenyésztése visszaesett.    

 

A mangalica tenyésztésének az új mezőgazdasági technikák bevezetése a ‘70-es évektől újabb impulzust adott. Azonban a mangalicasertés nagy területigénye és nagyon lassú reprodukciója miatt nem igazodott az intenzív mezőgazdaság új stílusához, ezért más, importált sertésfajták léptek a helyébe: vékonyabbak, és gyorsabb növekedésűek, és ezzel megkezdődött a mangalicasertés drasztikus kiszorulása a mezőgazdaságból... 

 

Majd jöttek a ’90-es évek és a rendszerváltozás nem csak a politikában, de a mezőgazdaságban is beindított változásokat. Egy spanyol sonkagyár örökösének és egy vállalkozó kedvű agrármérnöknek véletlen találkozása kellett ahhoz, hogy újra népszerű legyen a mangalica húsa és ezzel a mangalica húsa és a mangalicából készült termékek visszakerüljenek a világ gasztronómiai kínálatába. Olvasd tovább a cikket és megtudod, mi köze van egy 120 éves patinás spanyol sonkagyárnak a mangalicák megmentéséhez.

 

Mit kell tudni a mangalicahúsról?    

 

Ami az ’50-es években még nem volt ismeretes, hogy azonos mennyiségeket alapul véve a mangalica zsírja kevesebb telített, és több telítetlen zsírt tartalmaz, mint a vaj és ellentétben a margarinnal és a hidrogénezett növényi zsírokkal, nem tartalmaz transz-zsírokat.   

A mangalica a világ egyik legnagyobb méretű sertésfajtája. A mangalica sertés zsírja átlagosan 65-70%, a sovány hús az állat mindössze 30-35%-át teszi ki. A mangalicasertés húsa vöröses, nagyon krémes, fehér zsírfoltokkal – már 32 °C-on olvad.

Omega-3 és -6 zsírsavakban, azaz többszörösen telítetlen zsírsavakban és természetes antioxidánsokban gazdag. Ebből kifolyólag egészségesebb, mint az intenzív gazdálkodásban használt fehér sertésfajták zsírja, ráadásul a szív egészségére is jó hatással van. 

A Debreceni Egyetemen végzett tanulmányok szerint a mangalica zsírjában megtalálható Omega-3 szintje 2-3-szor magasabb, mint egyes halfajták esetén.    

 

A mangalica tenyésztése

A mangalicasertés életmódja és természetes táplálkozása miatt kizárólag őstermelői, és nem nagyüzemi mennyiségben tenyészthető. Ennek köszönhető, hogy húsa fiomabb, minőségibb és a mangalica feldolgozott termékek is egészségesebbek, mint a nagyüzemi sertéstelepeken nevelt állatokból készített termékek.

 

Mangalica termékek, mangalica hús, mangalica kolbász, mangalica szalámi, mangalica zsír, mangalica szalonna, mangalica tepertő, mangalica füstöltcomb, mangalica sütőkölbász, mangalica hurka

 

A Harangod Hús mangalica üzeme Megyaszón

 

Kínálatunkban 25 féle mangalica terméket találsz a tarjától kezdve a mangalica kolbászokon, mangalica szalámikon át egészen a mangalica zsírig és mangalica tepertőig, és a közkedvelt mangalica szalonnákig. Minden termék nagyon finom, minőségük megkérdőjelezhetetlen, ráadásul áruk is nagyon kedvező, sok esetben a hagyományos sertésből készült hasonló termék áránál is vonzóbb. 

 

Hozzánk két mangalica beszállítótól érkezik a mangalica hús és a mangalica feldolgozott termékek.

 

1. Megyaszói Harangod Hús – Tokaj Vicinitas termékek Megyaszóról

A Megyaszón található Harangod Mag cégcsoporttól érkeznek hozzánk a feldolgozott mangalica termékek. 

 

A Harangod Húsnál a mangalica tenyésztés 2003-ban indult, az állományban mindhárom színváltozat (vörös, szőke, fecske) megtalálható. Mangalicáik külterjes szabad tartásban, karám rendszerben nevelkednek, ahol szabadon mozoghatnak. 

 

szabadon tartás és természetes takarmányozás révén erős szervezeti szilárdságú, egészséges egyedek születnek, mely kiváló minőségű húst és a szalonnát eredményez. 400 darab tisztavérű tenyészkoca és 15 tenyészkan adja a szaporulatot, így biztosítják a genetikai változatosságot. Az állatállományuk átlagosan 4000 egyed. 

 

hosszú felnevelési idő, ami általában másfél-két év feltételeit a nagy területen történő szabad mozgás és a takarmányozás biztosítják. A saját területeiken megtermelt GMO-mentes haszonnövényeket használják fel takarmányozásra, mint a kukoricát, búzát, árpát, tritikálét vagy a sütőtököt, az évszaknak, a jószág igényeinek, valamint a korának megfelelő összeállításban. 

 

A gazdaságban felnevelt mangalicák takarmánya szóját nem tartalmaz, húsuk garantáltan antibiotikum-és GMO-mentes.

 

A mangalica sertések nyáron zöldtakarmányt és takarmánytököt is kapnak a saját termesztésű gabonafélék mellett. A takarmányozás oka és célja, hogy a tenyészállatok lassan növekedjenek és szépen fejlődjenek - a megfelelő ásványianyag és vitaminellátás mellett. 

 

Sonkáik szabadtartású mangalica egész combjából készülnek, durva tengeri só felhasználásával, majd levegőn érlelve 18-36 hónapig, ez alatt alakul ki jellegzetes ízük. Az alapanyagbázist a szabad tartású mangalica biztosítja, mely által a hús magas minőségű és élvezeti értékű.  

 

mangalica szalonna

 

Díjnyertes Tokaj Vicinitas mangalica termékek

Gratulálunk a megyaszói Harangod Húsnak, hogy 2020. októberében két díjat is kaptak: 

- Aranyszalag Minőség minősítő védjegyet és 

- a nemzetközi Great Taste élelmiszeripari minősítést

 

Az Aranyszalag Minőség védjegyről

Az Aranyszalag Minőség védjegyet egyébként a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapította 2013-ban, azzal a céllal, hogy a kitűnő minőségű helyi alapanyagokat, termékeket értékelje és bemutassa a fogyasztók számára. A díjazottak nem tömegtermékek, hanem olyan készítmények, melyek egy-egy önálló karakterrel rendelkező termőterületről, vidékről származnak és kiváló minőségben készülnek. Az Aranyszalag odaítélésében részt vesznek az ország legjobb séfjei, konyhafőnökei és természetesen a fogyasztók. 

 

 

2. Mangalica a spanyol Monte Nevadotól

Másik mangalica partnerünk nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik. A spanyol Monte Nevado sonkagyár Spanyolország legpatinásabb sonkamárkái között szerepel. Jelenleg a világ legjobb 100%-ban makkos Iberico sonka cím birtokosa és az egyetlen spanyol sonkagyár, amely mangalicából készít sonkát, melyet 36 hónapig érlel. 

A mangalicák magyarországi megmentésében is jelentős szerepe van ennek a 120 éves spanyol családi vállalkozásnak..   

Mára a Magyarországon tenyésztett és feldolgozott mangalicák húsának legnagyobb része Monte Nevado márkanév alatt kerül forgalmazásra szerte a világban, köztük több ezer top étteremben Japántól az Egyesült Államokig. 

  

 

Hogyan kapcsolódik a spanyol sonkagyár a magyar mangalicához?

Évek óta tartja magát a történet, hogy az őshonos magyar mangalica már régen kihalt volna, ha a spanyol sonkagyáros nem lép közbe. Tóth Péter, ahogy a szakma nevezi, a “mangalicás ember” még 1991-ben, agráregyetemi tanulmányai alatt barátkozott össze a Monte Nevado spanyol sonkagyár örökösével, akit nagyon érdekeltek a mangalicák, melynek száma a rendszerváltáskor csupán több százra volt tehető. 

Azóta rengeteg dolog változott, például Tóth Péterből a szakma legismertebbje lett, a spanyolok pedig teljes mellszélességgel beleálltak a mangalicasonka-készítésbe, nem mellesleg megmentve ezzel a különleges állatokat a kihalástól.   

 

Ismerd meg mangalica termékeinket:

Mangalica termékek házhozszállítása Budapesten, az agglomerációban, Velencén, Agárdon, Gárdonyban, Pákozdon, Sukorón, Pázmándon, a Velencei-tónál és Székesfehérváron. Tudd meg, hová szállítunk! 

mangalica grillkolbászok

Forgalmazott márkák

a nálunk elérhető termékek kiválasztásánál egy dolog vezérel minket: jót enni! a lehető legfinomabb hozzávalókat és ínyencségeket válogattuk össze neked magyar és külföldi beszállítóktól és termelőktől. büszkék vagyunk partereinkre!


Vélemények, referenciák

köszönjük a szép szavakat, nagyon sok energiát adtok nekünk nap mint nap. igyekszünk folyamatosan fejlődni és újabb és újabb finomsággal bővülni.

precíz, gondos, szép

Kedves Csapat! Egyszerűen odáig vagyok meg vissza, ahogyan csomagoljátok a ládába a rendelést: precíz, gondos, helykihasználásból is ötös és szép, már ránézni is jó!  Szóval újfent köszönöm, arról nem beszélve, hogy az áru is mindig tökéletes. Üdv: Zsuzsa

rövid határidővel és megbízhatóak vagytok

Kedves Emese és Balázs! Nagyon örülök, hogy Rátok találtam! Gratulálok a gyors és rugalmas váltáshoz, és köszönöm a munkátokat!  Nagy segítség, hogy szép árut hoztok, megfizethetően,  rövid határidővel, és megbízhatóak vagytok. További  jó munkát, és a következő szállítmányig is. Köszönöm, Ágnes

máskor is tőletek fogok vásárolni

Csodálatos az áru, amit kaptam. Nagyon meg vagyok elégedve mindennel. Máskor is tőletek fogunk vásárolni és ajánlani is foglak titeket, mert ha a piacra mentem volna, én is ilyen árut válogattam volna magamnak. Eszter

fantasztikus tökéletes szállítmány

Kedves Groenk! Csak köszönetet szeretnék mondani a fantasztikus tökéletes szállítmányért! Minden gyönyörű és fantasztikusan kedves szállítokkal érkezett, hozzánk és nagymamámhoz is (oda is rendeltünk). Megkönnyeztem a gyönyörű nagy petrezselymet. Szóval nagyon nagyon nagyon köszönjük! A legjobb, hogy vagytok mindig, de főleg most! Kitartást és egészséget kívánok, Marianna

szép termékek, színvonalas kiszolgálás

Ígéretük szerint időben megérkezett a megrendelt szállítmány, gyönyörűen összekészítve, szép termékek, színvonalas kiszolgálás, mindenkinek ajánlani fogom. Köszönjük szépen!

Groenk

Élelmiszer házhozszállítás Budapesten, az agglomerációban, a Velence-tónál, Székesfehérváron és a Balatonon.

iratkozz fel hírlevelünkre!

Klikkelj, töltsd ki az űrlapot és nézd meg az inboxodat.


FELIRATKOZOM
Közösségi média

Itt is elérsz minket!


TERMÉKEINK
INFORMÁCIÓ
PROFILOM
KAPCSOLAT

+36 70 624 6020

sales@groenk.com

X

Kosarad

Groenk Megvásárolom