Gyümölcsfogyasztási szokások Magyarországon [STATISZTIKA] - Mennyi gyümölcs kell naponta az egészség megőrzéséhez?

+36706246020
Kérje ajánlatunkat

Gyümölcs irodáknak

Kérje ajánlatunkat
Kérje ajánlatunkat

Zöldség és gyümölcs nagykereskedelem

Kérje ajánlatunkat
×
Kérje ajánlatunkat
Név
Telefonszám
Email cím
Üzenet

Gyümölcsfogyasztás Magyarországon

EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS = NAPI 400 GRAMM GYÜMÖLCS = NAPI 2 ALMA

 

Fogyassz naponta 400gramm gyümölcsöt az egészséged érdekében! Ez naponta két alma, nem is olyan beláthatatlan, ugye?

Két piros alma, melynek fogyasztása elég az egészség megőrzéséhez

A tudósok becslései szerint a világon 7 szív- és érrendszeri halálozásból 1-et okozhat a nem elegendő gyümölcs-, és 12-ből 1-et a kevés zöldségfogyasztás. (forrás: American Society for Nutrition)

 

A WHO ajánlása szerint napi 400 gramm zöldség-gyümölcs bevitele ajánlott az egészséges életmód fenntartása és megőrzése végett, mellyel megelőzhetők a rákos, daganatos megbetegedések, a szívinfarktus, valamint a diabétesz is. (forrás: WHO 2003a

 

Ez a 400 grammos optimális napi gyümölcsfogyasztás két kisebb almát vagy körtét takar. Nem is olyan sok, ha az egészségünkről van szó, ugye?

 

Most nézzük meg, mennyi gyümölcsöt fogyasztunk Európában és Magyarországon.

 

Az Eurostat friss összesítése szerint 2017-ben az európai lakosok 36%-a fogyasztott egyszer, 27%-a fogyasztott legalább kétszer gyümölcsöt egy nap.

 

Magyarországon sajnos rosszabb a helyzet, mint az európai átlag:

 

A magyar felnőttek 27%-a naponta legalább egyszer fogyaszt valamilyen gyümölcsöt, míg 11,7%-a naponta kétszer, viszont 2% egyáltalán nem fogyaszt gyümölcsöt.

 

A gyümölcsfogyasztásban egyébként az olaszok járnak az élen: 85%-uk naponta legalább egyszer fogyaszt valamilyen gyümölcsöt. 

 

Megdöbbentő, ugye? Érdemes megnézni a teljes 2017-es európai gyümölcsfogyasztási statisztikát.

 

A KSH 2016-os kutatása szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

Ezzel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

A gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása nem az energiatartalmuk miatt lényeges, hanem egyéb élettanilag fontos tulajdonságaik, elsősorban a bennük lévő ásványianyagok, vitaminok és rostok miatt. A WHO kutatása szerint ha megfelelő mennyiséget eszünk gyümölcsből és zöldségből, ez csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú cukorbetegség és bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. Magyarországon nagyon sok az elhízott ember, ami jelentős összefüggésben áll a vitaminforrások csökkentett bevitelével. Ezért is fontos felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra és a megfelelő gyümölcsbevitelre.

 

Tehát napi 400gramm gyümölcsöt kellene legalább fogyasztanunk, azaz legalább két almát!

 

Mennyi gyümölcsöt vásárolunk Magyarországon?

A hazai háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak, évente több mint 330 milliárd forint értékben.

(forrás: Gfk Hungária kutatás)

 

A legnépszerűbb gyümölcsök Magyarországon

 

 

Gondolnád, hogy ez a 3 legtöbbet fogyasztott gyümölcs Magyarországon?

  • Alma
  • Dinnye
  • Banán

 

 

A dinnye nagy valószínűséggel súlya miatt került fel a listára, ugyanis kevesebb darabot vásárolunk mint például almát, de egy dinnye fajlagosan sokkal nagyobb súlyú, mint mint egy alma vagy egy banán. Mi is észrevettük, hogy az alma és a banán népszerű gyümölcsök, ezért minden gyümölcskosarunkban, sőt még az egyedi gyümölcsrendelésekkor is kínáljuk. Egyszerűen szállítható, fogyasztható és pucolható. 

 

Intézményes keretek között már elindult egy fejlődés: az óvodákban és az iskolákban egyre fontosabbá vált az, hogy egyre több zöldséget és gyümölcsöt iktassanak be az étkezésekbe.

 

A felnőttek gyümöcsfogyasztását a munkáltatók is befolyásolhatják: Egyre több cég rendel gyümölcsöt munkavállalóinak.

Általában azzal számolunk, amikor gyümölcskosarat ajánlunk cégeknek, hogy egy munkavállaló megkapja a napi 400gr gyümölcsadagot, de ha ez nem lehetséges, akkor legalább ennek a felét. 

 

A tudatos munkakörnyezet kialakításában kulcsfontosságú a munkavállalók egészségének megőrzése, ezért kifejezetten fontos lenne, hogy a régen megszokott egészségtelen irodai nasst (mint például a péksütemények, csokoládék, cukros üdítők) egészséges gyümölcs váltsa fel. 

A csoki és kola automaták helyett lehet gyümölcs is!

 

Eddig minden ügyfelünk esetében hatalmas siker volt az irodai gyümölcsnap bevezetése, több esetben is hetente többször is szállítunk a cégeknek. 

Ha Ön is csatlakozna, tekintse meg gyümölcskosár választékunkat vagy kérjen egyedi ajánlatot!

Ajánlatkérés irodai gyümölcskosárra

Cég neve:

Telefonszám:

Email cím:

Kiszállítási cím:

Létszám:

Kiszállítás ideális időpontja:

Rendelkezésre álló összeg (amennyiben van ilyen kritérium):

Egyéb megjegyzés:

 

Kapcsolódó cikkek:

6 módszer a munkahelyi légkör javítására és a munkavállalók motiválására - infografika

GROENK hírek, ajánlatok

6 egyszerű módszer a jobb munkahelyi légkörért

2019-08-26

Nyár végén különösen fontos a munkavállalók visszaállásának segítése és felkészítése az év végi hajrára. Sokan tele energiával érkeztek vissza, de sokan szenvednek nyaralás utáni kedvetlenségtől, ami pszichológiailag bizonyítottan egy kihívás a cégeknek.  Ezért összeszedtünk 6 olyan egyszerű és gyorsan megvílósítható módszert, amellyel a munkavállalók motiválása és a munkahelyi légkör javítása könnyen megoldható – és mindezt egy inforgrafikában fogltuk most össze.   

Cseresznye

GROENK hírek, ajánlatok

Gyümölcsök szezonalitása

2019-08-19

Import gyümölcs egész évben elérhető, de amikor csak lehet, a hazai, Magyarországon termett gyümölcsöt kínáljuk.  Egy gyümölcs kisokossal készültünk, melyből megtudható, melyik gyümölcs mikor terem itthon. 

Friss gyümölcsöt szállítunk cégeknek, irodáknak, irodaházaknak Budapesten.
Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient