Groenk

0 termék - 0 Ft

Az ökológiai termelésről és a bio élelmiszerekről

Mitől bio a bio? Mit kell tudni az ökológiai gazdálkodásról és a bio élelmiszerekről, bio húsról, bio zöldségről és bio gyümölcsről? 

Az ökológiai termelésről és a bio élelmiszerekről

Világszerte több mint 2,8 millió termelő termel közel 72 millió hektáron bio gazdaságokban. A bio termelést választó gazdák éves átlagos növekedése közel 3%!

 

 

A legnagyobb bio terméket termelő országok világszinten

 

Gondoltad volna, hogy a  legtöbb bio termelő világszinten Indiában található? Indiában több mint 1 millió termelő gazdálkodik ökológiai gazdaságokban, ezt követi Uganda (210 000 bio termelő) és Etiópia (204 000 bio termelő).

Európában szintén meglepő módon Törökország vezeti a listát, ahol közel 80 000 gazdálkodó termel öko gazdaságokban.

 

bio termelők száma Európában 2018-ban

(Öko gazdaságok száma Európában 2018-ban.)

 

 

Európa ökológiai gazdálkodásba bevont területe közel 16 millió hektár, ezzel a kontinensek közül a 2. legnagyobb területet adja.

 

Összességében elmondható, hogy több mint 16 országban érte el a bio gazdálkodásba bevont földterület arány a 10%-ot.

 

 

 

Mitől bio egy élelmiszer?

 

 

Az ökológiai termelés olyan fenntartható mezőgazdasági rendszert jelent, amely tiszteletben tartja a környezetet és az állatok jólétét, a vetőmagok beszerzésétől kezdve a feldolgozáson át egészen az értékesítésig.

 

Fontos megérteni, hogy az öko termékek minősítésénél nem a végtermék a lényeg, hanem az előállítás, termelés folyamata.

 

A termelő garantálja, hogy minden előírást betart, a kereskedő pedig azt, hogy a bio termékek nem keverednek az üzletben és a szállítás során a nem bio termékekkel.

Ez nálunk maximálisan megvalósul, az öko termékeinket elkülönülten tároljuk és a csomagolás során is külön zacskóba helyezzük.

 

A bio élelmiszerek, bio termékek előnyei:

 

 • Egészségesebbek.
 • Fenntarthatóbb gazdálkodást adnak, hiszen a termelés során jobban alkalmazkodnak a természet ritmusához és a természet adta szerekhez.
 • Környezetkímélőbb eljárással, a biológiai sokszínűség megőrzésére figyelve termelik meg a gazdaságok ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket.

 

Az ökológiai gazdálkodás ezen alapelveknek az érvényesülését jelenti:

 

 • Vetésforgó alkalmazása az erőforrások leghatékonyabb felhasználásáért
 • A kémiai növényvédőszerek és műtrágya használatának tiltása
 • Az állatállománynak adott antibiotikumok szigorú korlátozása
 • A genetikailag módosított élőlények (GMO-k) tiltása
 • Helyi és természetes eredetű trágya és takarmány használata
 • Szabadtartásos állatnevelés és bio takarmányozás
 • Ökológiai elvárásokhoz igazított állattenyésztési gyakorlatok

 

Kizárólag az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretei között előállított élelmiszer nevezhető öko, azaz bio terméknek.

 

 

 

Honnan tudod, hogy egy termék bio?

 

A bio termékek megkülönböztető jelzése a csomagoláson – a “bio logo”

 

Nagyon egyszerűen megállapítható, ha egy termék bio, ugyanis szerepel a termék csomagoláson az EU ökológiai logója. Nem csomagolt termékek, például lédig zöldségek és gyümölcsök esetén pedig a termelő rendelkezik az adott termékre vonatkozóan igazolással.

 

EU bio termékek logója

 

Az EU ökológiai logóját csak azok a termékek kaphatják meg, amelyek megfelelnek az EU-s szabályozásnak, azaz friss áru esetében, ha az ökológiai gazdaságból származik, míg előre csomagolt termékek esetében azok, amelyeknek összetevőinek legalább 95%-a EU-s ökológiai minősítéssel rendelkezik.

 

Léteznek az EU szabályozásánál szigorúbb elvárásokhoz kötött a tanúsítványok is, ilyen például a német piacon elterjed Demeter, Bioland és Naturland is. Ezek esetében elvárt, hogy a biotermékeket előállító gazdaságok teljes egészében ökológiai gazdálkodást folytassanak. Az EU-szabályozás szerint elegendő a részleges átállás is a biominősítés eléréséhez.

 

Magyarországon két szervezet ad ki bio tanústványt, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. Ha ezen két cég pecsétje szerepel a tanúsítványon, akkor biztos lehetsz benne, hogy a lédig termék is bio minősítésű. A biogazdálkodással foglalkozó gazdákat évente többször is ellenőrzik, sokszor ez az ellenőrzési lánc az egyes termékeket egészen végig kíséri a termőföldtől a boltokban való elhelyezésig.

 

 

A bio termékek előállításának szabályozása

 

Magyarországon jelenleg a biotermékek előállítását kilenc EU-s és egy magyar jogszabály szabályozza. Ezek a részletes szabályok a növénytermesztésre, az állattartásra, a takarmány előállítására, a méhészetre, a gombatermesztésre és a feldolgozott élelmiszerekre tartalmaznak előírásokat. Hivatalosan az ökológiai szó használata a megfelelő, röviden mi bioként hivatkozunk ezekre a termékekre a bio termékek online rendelés során.

 

Webshopunkban online rendelhetsz bio élelmiszereket, bio termékeket. Nézz szét bio zöldség, bio gyümölcs, bio sonka, bio szalámi, bio tészta, bio tésztaszósz, bio alternatív tej, bio liszt és bio pékáru választékunkban. Teljes bio kínálatunkat a bio termékek menüben találod.

 

 

 

A bio élelmiszerek fogyasztása

 

A bio élelmiszerek fogyasztása eltér az egyes európai országokban. Nem meglepő, hogy míg Dániában, Svájcban vagy Ausztriában 6%-ot meghaladó a bio termékek aránya, addig Magyarországon egyelőre az 1 százalékot sem éri el.

Hozzá kell azonban tenni, hogy a bio élelmiszerek vásárlása hihetetlen arányban nő, a legnagyobb ugrást 2012-2016 között érte el, amikor több mint 45%-kal nőtt a bio élelmiszerek forgalma.

 

Mi az oka, hogy a bio élelmiszerek ízesebbek, finomabbak?

 

A bio termékeknek különösen gazdag a tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalmuk. Mindennek az oka az, hogy a termelés során az elsődleges cél a termőföld tápanyagainak a visszapótlása és a magasabb minőségű élelmiszerek előállítása, nem pedig a nagy terméshozam. 

 

Sokan kérdezik, hogy miért drágábban a bio élelmiszerek, a válasz pont a minőségbeli és a terméshozambeli különbséggel magyarázható. A bio gazdálkodásban a természetes eljárások és a természetes növény- és állatnövekedés miatt mindig van egy termelési maximum, mely fölé már képtelenség menni, ráadásul sokkal több emberi munkát vesz igénybe a termelés, mint az ipari termelés során. 

 

 

Mit kell tudni az ökológiai gazdálkodásról és az öko termékek előállításáról? Miben más ez mint, mint a nagyipari gazdálkodás?

 

Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó késztermékek kizárólag vegyszermentesen előállított alapanyagokból készülhetnek, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló vagy természetes vegyszerek felhasználásával. Tilos az előállításuk során génmanipulált vetőmagot vagy egyéb szaporítóanyagot felhasználni.

 

A biogazdák nem használnak mesterséges rovarírtószereket, gyomírtószereket, vagy akár antibiotikumokat ahhoz, hogy zöldséget termesszenek vagy állatokat tartsanak. Ennek köszönhetően a gazdálkodás során nem veszélyeztetik a rovarokat, madarakat és az embereket sem.

 

A bio zöldségek, bio takarmány és bio gyümölcsök természetes tempóban nőnek, kevesebb vizet vesznek fel és intenzívebb ízük fejlődik ki.

 

A bio termesztésből származó élelmiszerek nemcsak finomabbak, hanem az egészségre pozitív hatást gyakorló anyagok is nagyobb mennyiségben fordulnak elő bennük, mint a hagyományos termesztésből kikerülő termékeknél

 

 

Az ökológiai állattartásról

 

A nagyüzemi állattartást már évek óta az jellemzi, hogy az állatokat kis helyen zsúfolják össze és olcsó takarmánnyal etetik, majd rekordidő alatt (a tyúkoknál 30-35 nap, a disznóknál 6-7 hónap) vágásra alkalmas állapotba hozzák.

 

Az ökológiai farmoknak ezzel szemben szigorú állat- és környezetvédelmi sztenderdeket kell betartaniuk. Az  állatok számának, illetve tartási körülményeinek arányban kell állniuk a helyi, ökológiailag még elviselhető körülményekkel, hogy megakadályozzák a talaj kilúgozódását és a túlzott trágyatermelést. A takarmányt lehetőleg helyben kell előállítani vagy ökológiai termelésből beszerezni, nagyon sok termelő saját maga termeli meg a takarmányt, így biztosít egész évben megfelelő táplálékot az állatoknak. Az ökofarmok következetesen kerülik a takarmányimportot és a felesleges fuvarral járó környezetszennyezést.

 

Azok a marhák, tehenek és disznók, amelyek sok zöldet, növényeket, makkot, gyökereket esznek, sokat mozognak a szabadban és élvezik a napot, általában véve is egészségesebbek.

  

Az állatokat tilos ketrecben vagy megkötve tartani, és az állat fajtájának megfelelő nagyságú életteret kell biztosítani mind zárt, mind nyitott területen. A fedett rész megvilágításában meghatározott arányú természetes fénynek is szerepelnie kell, és száraz, almozott pihenőhelyet kell az állatok számára biztosítani.

 

Ha az állat megbetegszik, gyógynövényekkel, homeopátiával, akupunktúrával és gyógyító ásványokkal lehet kezelni. Gyógyszeres vagy antibiotikumos kezelés nem engedélyezett csak nagyon súlyos betegség esetén.

 

 

Az ökológiai növénytermelésről

 

A növénytermesztésnél az alábbi tényezőket kell figyelembe venni:

 • Az addig nem biogazdálkodásra használt földet 2-3 évig pihentetni kell, csak ezután lehet kimondani, hogy egy termőterület bio gazdálkodásra alkalmas.
 • Figyelni kell a vetőmag származására is, a vetőmagnak is bio termelésből kell származnia.
 • Különös figyelmet kell fordítani a tápanyagpótlásra és a növényvédő szerek alkalmazására, ugyanis semmilyen műtrágyát és mérgező anyagot nem alkalmazhatnak. Permetezni kizárólag szerves eredetű szerekkel, és a növényekben nem szívódhatnak fel, valamint vízzel könnyen lemoshatónak kell lenniük.

 

Adalékanyagok a bio termékekben

 

Manapság körülbelül 7500-féle élelmiszer-adalékanyagot ismerünk, amelyek közül 316-ot kell megjelölni úgynevezett E-számmal (az E itt Európát jelenti). Az élelmiszer-biztonsági előírások értelmében ezeknek az anyagoknak mind az egészségre veszélyteleneknek kell lenniük.

A hagyományos ennivalókhoz képest a biotermékeknél csak az adalékanyagoknak egyhatoda engedélyezett. A majd 2500 mesterséges, természetazonos és természetes aroma közül csak a természeteseket szabad használni. Teljesen tiltottak a szintetikus színezőanyagok, ízfokozók, édesítőszerek, foszfátok, szulfidok és benzoátok.

 

Az EU Ökorendelete által engedélyezett néhány adalékanyag:

E 170 Kálcium-karbonát, E 270 Tejsav, E 300 Aszkorbinsav, E 306 Tokoferoltartalmú természetes kivonatok, E 322 Lecitin, E 333 Kalcium-citrátok, E 334 Borkősav, E 335 Nátrium-tartarátok, E 336 Kálium-tartarátok, E 341 Monokálcium-foszfát, E 406 Agar-agar, E 407 Karragén, E 410 Szentjánoskenyérmag-liszt, E 412 Guarmagliszt, E 414 Gumiarábikum, E 500 Nátrium-karbonátok, E 501 Kálium-karbonátok, E 503 Ammónium-karbonátok, E 504 Magnézium-karbonátok, E 524 Nátrium-hidroxid, E 551 Szilícium-dioxid.

 

 

Nézz szét kínálatunkban, ahol a bio zöldségek, bio gyümölcsök, bio tej, bio tejtermékek, bio lisztek, bio tartós élelmiszerek, bio tészták, bio tésztaszószok, bio alternatív tejek és bio pékáru közül választhatsz. 

Bio élelmiszer rendelés, bio zöldség rendelés, bio gyümölcs rendelés – keress minket, ha kérdésed van a bio zöldség házhozszállítással. 

 

Forgalmazott márkák

a nálunk elérhető termékek kiválasztásánál egy dolog vezérel minket: jót enni! a lehető legfinomabb hozzávalókat és ínyencségeket válogattuk össze neked magyar és külföldi beszállítóktól és termelőktől. büszkék vagyunk partereinkre!


Vélemények, referenciák

köszönjük a szép szavakat, nagyon sok energiát adtok nekünk nap mint nap. igyekszünk folyamatosan fejlődni és újabb és újabb finomsággal bővülni.

precíz, gondos, szép

Kedves Csapat! Egyszerűen odáig vagyok meg vissza, ahogyan csomagoljátok a ládába a rendelést: precíz, gondos, helykihasználásból is ötös és szép, már ránézni is jó!  Szóval újfent köszönöm, arról nem beszélve, hogy az áru is mindig tökéletes. Üdv: Zsuzsa

rövid határidővel és megbízhatóak vagytok

Kedves Emese és Balázs! Nagyon örülök, hogy Rátok találtam! Gratulálok a gyors és rugalmas váltáshoz, és köszönöm a munkátokat!  Nagy segítség, hogy szép árut hoztok, megfizethetően,  rövid határidővel, és megbízhatóak vagytok. További  jó munkát, és a következő szállítmányig is. Köszönöm, Ágnes

máskor is tőletek fogok vásárolni

Csodálatos az áru, amit kaptam. Nagyon meg vagyok elégedve mindennel. Máskor is tőletek fogunk vásárolni és ajánlani is foglak titeket, mert ha a piacra mentem volna, én is ilyen árut válogattam volna magamnak. Eszter

fantasztikus tökéletes szállítmány

Kedves Groenk! Csak köszönetet szeretnék mondani a fantasztikus tökéletes szállítmányért! Minden gyönyörű és fantasztikusan kedves szállítokkal érkezett, hozzánk és nagymamámhoz is (oda is rendeltünk). Megkönnyeztem a gyönyörű nagy petrezselymet. Szóval nagyon nagyon nagyon köszönjük! A legjobb, hogy vagytok mindig, de főleg most! Kitartást és egészséget kívánok, Marianna

szép termékek, színvonalas kiszolgálás

Ígéretük szerint időben megérkezett a megrendelt szállítmány, gyönyörűen összekészítve, szép termékek, színvonalas kiszolgálás, mindenkinek ajánlani fogom. Köszönjük szépen!

Groenk

Élelmiszer házhozszállítás Budapesten, az agglomerációban, a Velence-tónál, Székesfehérváron és a Balatonon.

iratkozz fel hírlevelünkre!

Klikkelj, töltsd ki az űrlapot és nézd meg az inboxodat.


FELIRATKOZOM
Közösségi média

Itt is elérsz minket!


TERMÉKEINK
INFORMÁCIÓ
PROFILOM
KAPCSOLAT

+36 70 624 6020

sales@groenk.com

X

Kosarad

Groenk Megvásárolom